Regelmatig krijg ik de vraag wat een goede massage is voor een bepaald persoon. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat iemand zou willen bereiken en wat voor klachten hij/zij heeft. In mijn praktijk werk ik vooral met Therapeutische massages en Thaise yoga massages. Nu leek het mij handig om eens wat dieper in te gaan op beide vormen en op de verschillen en voordelen van beide massagevormen, zodat het voor jou makkelijker wordt om een keuze te maken.
Therapeutische massage
Mijn therapeutische massage is eigenlijk gedurende de jaren ontstaan uit allerlei opleidingen en cursussen die ik gevolgd heb op massagegebied. Het is een mengelmoes van verschillende technieken, die ik intuïtief toepas afgestemd op de persoon die bij mij op tafel ligt.
Ik maak gebruik van Derma Segmentale Reflexologie (waarbij je via de huid effect uitoefent op de organen in het lichaam), Voetreflexologie, Spier specifieke diepe weefsel massage (Muscle Specific deep tissue massage), klassieke massages, ontspanningsmassage, breussmassage (voor de wervelkolom), Samudra massage (met de onderarmen), vlindermassage holistic pulsing en soms ook acupressuur of chinese Tui na massage. Ook maak ik soms gebruik van hulpmiddelen, zoals cups, magneten of acupressuur stokjes.
Deze massage is zeer geschikt bij nek- en schouderklachten, hoofdpijn, rugklachten, heupklachten, spanning in de benen, klachten in de organen of andere stress gerelateerde klachten.
Afhankelijk van de spanning in de spieren kan de massage soms pijnlijk zijn, maar ik wissel altijd af met ontspannende technieken, waardoor het toch aangenaam blijft.
Ik masseer op de blote huid met olie, dus voor mensen die huidhonger hebben is dit een hele fijne massage. Huid op huid contact is een essentiele levensbehoefte en heeft vele positieve effecten op het gehele lichaam. Ook voor mensen met een droge huid is dit aan te raden, omdat de huid gevoed wordt door de olie.
Na de massage ervaar je vaak meer ruimte in je lichaam, meer ontspanning in je spieren en meer contact met je lichaam.
Tijdens een therapeutische massage stem ik ook altijd energetisch af op de persoon die mij op tafel ligt en kijk ik wat er op dat moment resoneert, wat voor thema er speelt of waar de energie blokkeert. Hier probeer ik dan ook tijdens de massagebehandeling meer stroming in te brengen zodat klachten ook op een dieper level geheeld kunnen worden en er bewustwording kan komen over de oorzaak van een klacht.
Thaise yoga massage
Thaise yoga massage is een Oosterse massage technieken die al eeuwen lang bestaat. Ik heb deze techniek geleerd van Ralf Marzen in Thailand. Deze massagetechniek is gericht op het weer optimaal laten stromen van de energie in de verschillende energiebanen, of Sen lijnen (vergelijkbaar met de meridianen uit de Chinese geneeskunde). Alle fysieke, emotionele, mentale of spirituele klachten ontstaan in eerste instantie in je energiesysteem. Door fysiek of emotioneel trauma, slechte houding, negatieve gewoonten of overtuigingen kan deze energie geblokkeerd raken en dit veroorzaakt fysieke of emotionele ongemakken. Door het toepassen van vele verschillende technieken gaat de energie weer beter stromen en ontstaat er meer balans in je systeem. Er is vaak ook veel aandacht voor de benen, als hier de energie blokkeert, dan kan bijvoorbeeld de energie uit de heupen en rug of zelfs de schouders en het hoofd niet wegstromen naar beneden. Hier moet dus eerst ruimte worden gemaakt, zodat de energie die in het bovenlichaam is opgehoopt kan wegstromen. Vaak hebben we teveel energie in ons hoofd zitten door het vele denken dat we doen, waardoor ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan. Door veel aan de benen te werken, ga je ervaren dat het rustiger wordt in je hoofd.
Thaise massage verbetert je houding, je ademhaling, je flexibiliteit, je spijsvertering en je circulatie. Je spieren worden gestretcht en spanning in je lichaam wordt verminderd. Na een Thaise massage voel je alles in je lichaam weer stromen en ervaar je vaak een diepe rust.
Het is eigenlijk een preventieve massagevorm, maar werkt ook heel goed therapeutisch bij verschillende fysieke mentale of emotionele klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn, spijsverteringsproblemen, nek- en schouderklachten, gewrichtspijn, slapeloosheid, onrust in je hoofd, en andere stress gerelateerde klachten.
De massage vindt plaats op de grond op een mat. Dit is al een andere ervaring dan op een massagetafel. Op de grond werken en liggen voelt heel aardend.
Dat de massage over de kleding heen wordt gegeven is een groot voordeel voor mensen die moeite hebben om zich uit te kleden en bloot te zijn tegenover een ander persoon.
Doordat je lichaam in verschillende houdingen wordt gebracht en ik gebruik maak van pulsingstechnieken, is het een vrij dynamische massagevorm, die naderhand een diepe rust geeft.
Soms vindt iemand het lastig om zich hier helemaal aan over te geven. Hij wil dan de controle houden, of ‘meehelpen’ door bijvoorbeeld zelf zijn been op te tillen. Dit geeft weer een mooi bewustwordingsmoment van bepaalde gedragspatronen in je leven en hoe het voelt om dit op dat moment anders te doen. Kun je op mij vertrouwen en je overgeven aan de bewegingen die ik met je lichaam maak?
Ook ga je vaak voelen hoeveel spanning je nog vasthoudt in je lichaam. Dit kan soms confronterend zijn.
Thaise massage is van oorsprong verweven met meditatie en werd vroeger ook met name in de Thaise Boeddhistische tempels beoefend. Doordat ik de massage vanuit rust en met mijn volle aandacht uitvoer, kan ik goed voelen waar de grenzen liggen van je lichaam. Bij de stretchingen en drukpunten zoek ik die grenzen op. Dit kan soms gevoelig zijn of zelfs op de pijngrens. Maar doordat de technieken met beleid worden uitgevoerd, zal het meestal prettig aanvoelen.
In het volgende filmpje kun je een impressie krijgen van een thaise yoga massage. Deze wordt uitgevoerd door mijn leraar Ralf Marzen.
Nu nog even als samenvatting alle verschillen op een rijtje:
Therapeutische massage |
Thaise yoga massage |
Op tafel |
Op een mat op de grond |
Op de blote huid |
Over de kleding heen |
Met olie |
Zonder olie |
Voornamelijk westerse technieken: knedingen, strijkingen, fricties, pulsing |
Oosterse techniek: acupressuur, stretching, pulsen, twisten, geassisteerde yoga houdingen
|
Met name gericht op spieren en bindweefsel |
Met name gericht op energiebanen (maar werkt ook op spieren en bindweefsel) |
Ik werk vooral met handen, vingers, ellebogen |
Ik werk met handen, vingers, ellebogen, knieën en voeten. |
Na de massage ervaar je meer ruimte, ontspanning, contact met je lichaam. |
Na de massage ervaar je meer ruimte, flexibiliteit, stroming, contact met je lichaam en ontspanning. |
Afstemming op hele energiesysteem |
Afstemming op de Sen lijnen |
Mocht je interesse hebben in het ervaren van een Therapeutische massage of Thaise yoga massage, neem dan contact op of plan meteen je afspraak in in de online agenda.