Hardnekkige pijn in de nek

man met tablet kleinSteeds meer mensen krijgen te maken met pijn in de nek. En dat vind ik niet zo vreemd. Als je eerlijk naar jezelf kijkt, hoeveel tijd op een dag besteed je aan het kijken op je telefoon of een tablet? Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat je alle informatie bij de hand hebt die je maar wilt weten.
Waar is het dichtstbijzijnde restaurant? ……Even googelen.
Hoe laat hadden we ook al weer afgesproken? …….Even een berichtje sturen. 
Hoe laat vertrekt mijn trein? …….Even in de app kijken. 

Dat is heel handig, maar het heeft ook zo z’n nadelen en daar staan we vaak niet bij stil. Als je op je werk veel achter de computer zit, dan wordt er meestal wel aandacht besteed aan een ergonomische werkplek. (Dit zou een werkgever volgens de wet ook moeten doen). Er wordt een goede stoel voor je geregeld en het beeldscherm en bureau op de juiste hoogte.
Maar als je met een smartphone, tablet of laptop werkt, dan wordt hier vaak geen aandacht aan besteed. Meestal heb je de telefoon of tablet in je handen en kijk je naar beneden op het scherm. En dan denk je, ja maar dat is maar voor heel even, maar als je al die keren dat je berichtjes bekijkt of stuurt, info opzoekt of filmpjes bekijkt op je telefoon bij elkaar optelt, dan is het toch aardig wat tijd op een dag. 
En het gebeurt overal om je heen. Ga maar eens in de trein zitten en kijk hoeveel mensen voorovergebogen over een scherm zitten. Laatst zat ik in een theater, voor de voorstelling begon zat minstens 75% van de mensen over hun telefoon gebogen. En daar maak ik me toch wel een beetje zorgen om.

man met bowlingbalhoofdJe hoofd als bowlingbal
Je hoofd is een relatief zwaar deel van je lichaam, en dit wordt het meest efficiënt gedragen door je nekspieren als het gestapeld staat bovenop je wervelkolom.  Dan kost het de minste moeite voor je spieren. Vergelijk het met een bowlingbal. Als je een bowlingbal dicht bij je lichaam draagt is het niet zo vermoeiend voor je spieren. Hoe verder je hem van je af draagt, hoe vermoeiender het is voor je spieren. Kun je je dan voorstellen dat als je je hoofd continu voorover hebt gebogen, dat dit heel vermoeiend is voor je spieren. Deze moeten extra hard werken en raken hierdoor steeds meer gespannen. Deze overbelasting leidt tot verzuring en verharding van de spieren met pijn tot gevolg. En spanningen in de nek, leiden vaak weer tot hoofdpijn.

 

Andere oorzaken
Maar toch zijn er ook mensen die vaak in een verkeerde houding zitten en toch nooit last van hun nek hebben. Hoe kan dit? Omdat houding niet de enige oorzaak van nekklachten is. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de verkramping van je spieren zijn stress en ongezonde voeding. Ook ben ik ervan overtuigd dat alle fysieke klachten die je krijgt, je iets te vertellen hebben. Als je je bewust wordt van de boodschap achter de klacht, dan zal de pijn verminderen. Maar wat is dan die boodschap achter de klacht? Dit is vaak voor iedere persoon anders en uniek. Wel kan ik een aantal mogelijkheden geven die ook op jou van toepassing kunnen zijn.

denker aap kleinDe denker
Zit jij veel in je hoofd? Ben je veel aan het piekeren en malen? Wil je alles begrijpen tot in detail? Heb je soms het gevoel dat je hoofd overstroomt? Heb je veel last van onrust?
Dit kan ervoor zorgen dat je hoofd letterlijk te zwaar wordt van al het denken. En dit zorgt dan weer voor spanningen in de nek. In dit geval kan het helpen om activiteiten te gaan ondernemen die ervoor zorgen dat je ‘uit je hoofd gaat’ of die ervoor zorgen dat het rustig wordt in je hoofd. Denk bijvoorbeeld aan sporten, een massage, schrijven, mediteren, mindfulness, creatief bezig zijn, wandelen in de natuur, yoga, enz.

schildpad kleinDe schildpad
Vind jij het niet fijn om in het middelpunt van de belangstelling te staan? Ben je eerder introvert dan extravert? Pas jij je makkelijk aan aan je omgeving? Ben je bang om gekwetst te worden of afgewezen te worden? Zonder je je vaak af? Vind je het prettiger om alleen te zijn dan in groepen?

Grote kans dat jij jezelf als kind een overleefmechanisme hebt aangeleerd waarbij je jezelf onzichtbaar maakt. Je houdt je op de achtergrond, of bent gespecialiseerd in ‘kameleongedrag’,  je kunt je heel goed aanpassen aan je omgeving, waardoor je niet opvalt. Je bent als een schildpad die zich terugtrekt in zijn stevige schild, zodat hij niet gekwetst kan worden. Soms kun je dit letterlijk terugzien in je houding: schouders omhoog getrokken en iets voorovergebogen houding. Maar die omhooggetrokken schouders en ingetrokken nek, kunnen ook voor pijn zorgen in de schouders en nek.
Herken je je in deze omschrijving? Ga dan kijken naar je angsten? Waarom ben je bang om gezien te worden? Wat voor overtuigingen heb je over jezelf? En kloppen deze overtuigingen ook echt? Als je vanuit een objectief standpunt naar je angsten en overtuigingen gaat kijken, dan zal je zien dat ze niet kloppen, dat ze irreëel zijn. Probeer in de rol van observator te blijven en daag jezelf uit om stapje voor stapje wat meer in de spotlights te gaan staan. Wees hierbij lief voor jezelf en haal jezelf niet naar beneden als het niet gaat zoals je eigenlijk zou willen. Geef jezelf de tijd om hiermee te experimenteren.
Is dit te moeilijk? Zoek dan een goede coach of therapeut die je hierbij kan helpen.

In de yoga heb je ook hele mooie oefeningen die je kunnen helpen om jezelf meer te openen: de backbends. Een hele simpele variant hierop is de volgende oefening:
Ga op je rug liggen en plaats een yogablok of stevig langwerpig kussen tussen je schouderbladen. Leg je hoofd op de grond, eventueel op een kussentje en laat je armen langs je lichaam liggen. Je voeten laat je ontspannen naar buiten vallen. Blijf zo ongeveer 5-10 minuten liggen en probeer te ontspannen. Deze oefening zorgt ervoor dat je je borst opent en is dus eigenlijk de tegenovergestelde houding van de schildpad neiging om je klein te maken en terug te trekken in je schild.

foto dsrnek kleinMassage
Heb jij nu ook last van je nek en wil je hier verandering in brengen? Bovenstaande tips kunnen je al goed op weg helpen. Heb je meer ondersteuning nodig, dan kan een goede therapeutische massage direct meer ruimte geven in je nek. In mijn therapeutische massages besteed ik vaak aandacht aan de nek en schouders. De nek bestaat uit allerlei kleine spiertjes die samenwerken om het hoofd alle kanten op te kunnen draaien. Door deze spiertjes één voor één los te maken, komt er meer ruimte en bewegingsvrijheid. Door daarnaast aandacht te besteden aan de oorzaak van de nekklachten komen we tot een structurele oplossing van het probleem.

Interesse? Maak nu een afspraak door te bellen naar 050-7119055 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Delen wordt zeer gewaardeerd!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aangesloten bij

Over Ellen Kuijer

  • Ellen Kuijer
    Als ik vertel dat ik gezondheidstherapeut ben en een eigen praktijk voor Natuurgeneeskunde heb, krijg ik vaak de vraag hoe Read More
  • 1