Klik hier voor informatie over

Laatste nieuws

Reviews van klanten

Blogartikelen

 

 

Mijn dochtertje van 2 vindt het heel leuk om op youtube filmpjes te kijken. Zandkasteel aan zee, juf Roos, Bumba en Peppa Pig zijn favoriet. Ze weet inmiddels zo goed hoe de app werkt dat ze zelf filmpjes kan uitzoeken. Laatst had ze een filmpje gevonden van Bert en Ernie. Deze speelt ze nu regelmatig af. En ik vind hem echt zo komisch, dat ik hem graag met jullie wil delen. Dit filmpje laat namelijk heel mooi zien hoe onze menselijke geest werkt en hoe we ons eigen lijden creëren.

Bert mag niet naar binnen van Ernie en dit is voor hem een onverwachte situatie. Hij gaat hierbij allerlei verhalen in zijn hoofd bedenken over wat er aan de hand kan zijn. Hierbij komen vervolgens allerlei emoties om de hoek kijken. Van over bezorgdheid, tot verdriet en boosheid. Hiermee creëert hij dus voor zichzelf lijden, terwijl er eigenlijk iets heel leuks aan de hand is.

Betrap jij jezelf er wel eens op dat je vast zit in een verhaal over de toekomst of het verleden? Gedachtes als ‘wat als ik dit had gedaan in plaats van dat?’ of ‘wat als dit gaat gebeuren?’. En merk je dan ook dat je hier meteen dingen bij gaat voelen? Je kunt je bijvoorbeeld angstig voelen over iets wat waarschijnlijk helemaal niet gaat gebeuren. Of je kunt je boos voelen over iets wat mogelijk had kunnen gebeuren. Dit zijn allemaal gedachten en emoties die ons vasthouden in drama en ons eigenlijk weg houden bij wie we werkelijk zijn.

Door afstand te nemen en je verhalen in je hoofd en je emoties die je daar bij voelt te observeren, kun je je ervan bewust worden dat dit niet is wie je werkelijk bent. Er is namelijk iets in je dat die verhalen en emoties kan observeren. En als je iets kan observeren, betekent het dat er afstand is tussen jezelf en dat wat je observeert en dat je dus niet bent wat je observeert.

Maar wie of wat ben je dan wel? Om dit beter te kunnen ervaren is het goed om je zintuigen te activeren. Wat zie je? Wat ruik je? Wat voel je? Wat hoor je? Hierdoor kom je meer in het hier en nu en open je je meer voor de buitenwereld. En hoe paradoxaal het ook klinkt, door meer in contact te komen met de buitenwereld, kom je meer in contact met jezelf. Want de buitenwereld is een weerspiegeling van wie je bent. Het is jouw projectie van jezelf. Via de buitenwereld ervaren we onszelf.

Nu even terug naar die verhalen in je hoofd. Ze komen meestal voort uit dingen die we als kind zijn gaan geloven over onszelf. We hebben in onze gedachtes bepaalde koppelingen gemaakt die hebben geleid tot hoe wij onszelf en de wereld zien en ervaren. Maar vaak zijn deze koppelingen of overtuigingen niet meer passend bij wie we nu zijn, maar omdat we ze zo lang hebben geloofd en voor waar hebben aangenomen, zijn het automatismen geworden waar we ons nauwelijks nog van bewust zijn.

Door deze verhalen in je hoofd te gaan observeren en de overtuigingen eruit te filteren, kun je gaan kijken of deze overtuigingen nog kloppen voor jou. Is het echt waar wat ik hier geloof, of zou het ook anders kunnen zijn? Als je er een negatieve emotie bij voelt, wil dat meestal zeggen dat deze overtuiging niet in lijn is met wie je werkelijk bent.

En door de verhalen dus te observeren en de overtuigingen te gaan her programmeren, kunnen zelfs al die verhalen in ons hoofd een hulpmiddel worden om meer in contact te komen met onszelf. En ons ware zelf te ontwikkelen en volledig tot bloei te laten komen.

Delen wordt zeer gewaardeerd!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Aangesloten bij

Over Ellen Kuijer

  • Ellen Kuijer
    Als ik vertel dat ik gezondheidstherapeut ben en een eigen praktijk voor Natuurgeneeskunde heb, krijg ik vaak de vraag hoe Read More
  • 1